Komatsu Forest visade simulator från Oryx Simulations.

Studenter lockades av basindustrin på mässa

Uniaden i Umeå är en av de största årligt återkommande arbetsmarknadsdagarna för universitetsstudenter. En flertal basindustrier som samverkar med ProcessIT Innovations tog chansen att träffa studenter för att berättade om sin verksamhet.

Uniaden, en av Sveriges största årligen återkommande arbetsmarknadsdagar, fyller femton år i år och passade på att fira på Umeå universitet. Utanför entrén vilade en trettio meter lång snödrake, och strax intill serverades varm saft från en bardisk av hårdpackad snö. Inne på Universum bjöds på tårta, och en grupp cheerleaders i Uniaden-tröjor basunerade ut att Uniaden firar femton år som arbetsmarknadsevent.

Komatsu Forest visade den simulator som Oryx Simulations tagit fam för skogsavverkning.

– Vi har bara gått runt och rekat hittills. Men jag ser att en del som tidigare har läst med oss har fått jobb och står och informerar här i år, säger Olof Svensson, som tillsammans med Camilla Svensson och Jesper Nilsson kryssar fram mellan montrar och informatörer på Uniaden.

Camilla och Olof läser båda de sista poängen på Ingenjörsprogrammet i energiteknik, och är snart på väg in på arbetsmarknaden. De ser Uniaden främst som en möjlighet att bli hänvisad till rätt person inom företaget, och att på så vis hitta en väg in i organisationen.

– Förra året på Uniaden fick jag de första kontakterna som ledde fram till mitt exjobb, säger Camilla Svensson, som i år har tänkt prata med EON, Vattenfall och konsultföretag med koppling till energiteknik.

Boliden fanns med på Uniaden för att visa på möjligheter att hitta exjobb och arbete.

Smurfit Kappa lockade många studenter.

En bra framtid inom SCA fick studenterna höra om.