Robot möjliggör säker laddning av sprängmedel i gruvor

Det började för sju år sedan och togs vidare in i H2020-projektet SIMS. Sedan dess har Boliden och ABB fortsatt utveckla laddroboten som fyller sprängmedel i borrhål. – Det här är något som gruvbolagen har efterfrågat länge, säger Roger Ågren, projektledare på ABB. Om några veckor väntar ytterligare ett test i gruva innan det är dags att producera slutprodukten.

Efterfrågan om en alternativ lösning till att gruvpersonal fyller hål i gruvväggen med sprängmedel har funnits länge inom gruvindustrin. Med strävan om bättre säkerhet samt att få bort tunga, obekväma arbetsmoment är förhoppningen att arbetet ska ersättas av en så kallad laddrobot.

–­Att flytta personal från att befinna sig längst fram i tunneln ligger i vårt intresse. En laddrobot är något som många hoppas på inom branschen och Boliden med flera tittade närmare på just den här frågan under SIMS-projektet. När projektet var över hörde ABB av sig och undrade om vi ville fortsätta utveckla idén. Självklart ville vi det, berättar Mikael Andersson, projektledare på Boliden.

Klättervägg till undsättning under pandemin

ABB tog därefter fram en prototyp på en första laddrobbot som testades 2019 i Garpenberg. Tanken var att roboten därefter skulle fortsätta utvecklas och testas men pandemin satte stopp för fortsatt arbete i gruvan. Dock kom teamet på ABB fram till en plan B.

– Vi insåg att vi skulle kunna ta hjälp av ett företag som tillverkar klätterväggar. Snart hade vi satt upp en testverkstad med en klättervägg som simulerade en gruvvägg, vilket gjort att vi på hemmaplan kunnat vidareutveckla visionsystemet och testa det direkt mot vår robot, förklarar Roger ÅgrenABB.

Inför att ABB och Boliden börjar närma sig slutprodukten är det snart dags för ett nytt test på plats i gruvan. Roger Ågren ser med spänning fram emot att se resultatet.

– Det här arbetet har verkligen varit en laginsats med många inblandade. Vi har inte löst alla problem än men alla börjar känna att det här verkligen har potential, säger han.

Nytta för hela industrin

Mikael Andersson understryker att Boliden gärna ser att labbroboten ska komma hela industrin till gagn. 

– Vi har ett fint samarbetsklimat här där utvecklingen av gruvindustrin är något alla är måna om. Jag är glad över att vi fick möjlighet att jobba vidare med ABB efter SIMS-projektet, säger han.

Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare på centrumbildningen ProcessIT Innovations som är en av initiativtagarna till SIMS-projektet, är även han entusiastisk över samarbetet.

– Det är otroligt kul att se att samarbetet fortsatte efter projektet. Vi ser fram emot att snart lära känna framtidens laddrobot, avslutar han.