Oryx Simulations och Fält Communications hyllades under Umeågalan.

Oryx och Fält Communications prisas på Umeågalan

Oryx Simulations hyllades med Umeå kommuns Företagspris och Fält Communications blev Årets exportföretag när Umeå kommun under Umeågalan i november lyfte fram framgångsrika företag i regionen. Båda dessa företag har varit mycket aktiva inom ProcessIT Innovations.

– Det är mycket roligt att både Oryx och Fält Communications vunnit pris på Umeågalan. Att de är duktiga har vi redan kunnat se genom våra samarbeten inom ProcessIT och vi ser fram emot att få driva fler projekt tillsammans med båda dessa företag för att utveckla nya produkter och tjänster, säger Anders OE Johansson, CEO inom ProcessIT Innovations.

– Det är bara att gratulera och önska dem lycka till, fortsätter Anders OE Johansson.

Oryx Simulations har skapat sig en världsledande position genom att utveckla simulatorer för fordonsindustrin, i nära samarbete med tung forskning i realtidsberäknad fysik. Flera av dessa utvecklingsprojekt har skett i nära samarbete med ProcessIT.

– Vi bygger fortfarande våra produkter i samarbete med våra kunder, som Volvo, ABB, Komatsu Forest och vår största kund Atlas Copco och har i dag 200 olika simulatorer, varav ungefär hälften till Valmet, som säljs via deras globala försäljningsbolag till USA och Sydostasien”, säger VD Derny Häggström till Västerbottens Kuriren.

Att Oryx Simulations utnämnts till Årets företag 2009 av Umeå kommun är ett bevis på att man nått en världsledande ställning på en global marknad.

Världsledande högteknologisk plattformMotivationen till priset för Oryx talar för sig:

”Ett genuint avknoppningsföretag med världsledande egenutvecklad högteknologisk plattform sprunget ur forskning i nära samverkan med regionalt förankrade stora globala industrikunder inom fordonsindustrin.Genom enastående förmåga till industri- och universitetssamverkan för ömsesidig framgång, målmedvetenhet och en stor portion tålmodighet har företaget utvecklats till ett expansivt, stabilt lönsamt företag och en förebild för universitetsnära entreprenörskap med sikte på nya utmaningar inom simulering för lansering på världsmarknaden.”

Derny Häggström, VD för Oryx Simulations, gläds över utnämningen som Årets Företag 2009.

Framtiden för Oryx och dess systerbolag Algoryx ser mycket ljus ut och man siktar på att anställa flera nya medarbetare under det närmaste året. Man fortsätter också arbeta mycket nära det strategiska utvecklingsområdet Tillämpad IT vid Umeå universitet och satsningen UMIT Research Lab, med stark forskning kring beräkningsteknik, visuell simulering och optimering inom industriell IT.

Fält Communications är Årets exportföretag 2009

Fält Communications hyllades också under Umeågalan när man utsågs till Årets Exportföretag. Under senaste åren har man konsekvent satsat på att stärka sin exportandel och nått stora framgångar med sina kommunikationsplattformar.

Fält Communications AB säljer och utvecklar system för säker och tillförlitlig global kommunikation inom logistik, säkerhet och industriell automation.

I en tidigare intervju med ProcessIT Innovations sa Mikael Långström, VD:

– Samarbetet med forskningen är en förutsättning för vår expansion, säger bolagets VD Mikael Långström i en intervju i förra årets årsberättelse för ProcessIT Innovations.

På bilden här intill syns Mikael Långström, vd för Fält Communications.

Företagets produktsortiment utgörs av två skilda huvudgrupper. Dels kommunikationsplattformar med ett stort antal gränssnitt som kan finnas inom många användningsområden, t ex effektivisering av företagsprocesser, energioptimering och larm, dels hisstelefoner att användas vid olika nödsituationer.

Liksom Oryx har Fält Communications ett nära samarbete inom ProcessIT Innovations där man studerat hur bolagets produkter och system kan användas för att ändra andra företags affärsmodeller.