Nytt initiativ från ProcessIT Innovations vässar hållbarheten hos Polarbröd AB

Polarbröd ska öka hållbarhet och minska svinn i brödtillverkning genom teknik från läkemedelsindustrin. – Vi insåg att den här tekniken, som idag används inom andra industrier, faktiskt har möjlighet att göra skillnad även inom brödindustrin, säger ProcessIT Innovations projektledare Ida Bodén, som är initiativtagare till det nya projektet.

Polarbröd, rankade i topp 20 i 2022 års Sustainable Brand Index, är idag Sveriges tredje största tillverkare av matbröd och har stora ambitioner vad det gäller hållbarhet – om tio år är målet att vara helt cirkulära. Samtidigt är spill inom brödproduktion en stor utmaning.

– Förhoppningen är att den teknik och kunskap även komma andra brödproducerande industrier till gagn, säger Ida Bodén.

Teamet bakom projektet vill använda en kamerateknik för att exempelvis kunna mäta mjölets sammansättning så att man tillsätter rätt mängd av övriga ingredienser och får en jämn kvalitet i degen. Det finns liknande användningsområden längre fram i bakprocessen som man kommer att kunna kvalitetssäkra med hjälp av samma teknik.

– Meningen är att få en hög och jämn kvalitet på brödet, med så lite spill som möjligt, säger Ida Bodén.

NIR (Nearinfrared spectroscopy) är en kamerateknik som idag används bland annat hos Norrmejerier, men framför allt inom medicintillverkning. Med hjälp av infrarött ljus kan NIR-kameran få bild av den kemiska strukturen av den produkt man mäter.

Projektuppstart i höst

Projektet har en budget på strax över 7 miljoner kronor och kommer pågå mellan september 2022 och juni 2025. Samarbetspartners är Polarbröd AB, Prediktera AB, SLU och Umeå universitet via centrumbildningen ProcessIT Innovations. Projektet finansieras av parterna tillsammans med PiiA, Sveriges nationella innovationsprogram för processindustriell IT och automation, som är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

– Vi är otroligt glada över att ProcessIT Innovation har sytt ihop det här. Nu får vi tillgång till specialistkompetens och har fått möjlighet att växla upp våra egna forsknings och utvecklingsmedel. Vi kommer att provbaka med denna teknik i det nya bageriet i Älvsbyn de kommande åren för att samla in data och det ska bli jättespännande att se slutresultatet, säger Mirjam Ros Eldborn på Polarbröd.

Teamet bakom projektet

Om ProcessIT Innovations
Process IT Innovations är ett samverkanscentrum i norra Sverige som arbetar för att ta fram nya tekniska lösningar med utgångspunkt i basindustrins behov. Syftet är att stärka regional och nationell basindustri, stärka de regionala IT- och leverantörsföretagens internationella konkurrenskraft samt etablera ett ledande europeiskt forsknings- och utvecklingscentrum inom automationsområdet.

Process IT Innovations är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och Umeå universitet. Organisationen stöttas av Region Norrbotten, Länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, kommunerna Umeå, Skellefteå, Piteå och Luleå samt företagen ABB, Boliden, Komatsu Forest, LKAB, SCA samt Skellefteå Kraft.