Nytt datacenter planeras i Luleå

En ny forskningsmiljö för storskaliga datacenter värd minst 200 miljoner kronor och ett 20-tal nya jobb projekteras i Luleå. SICS Swedish-ICT har påbörjat planering tillsammans med Luleå tekniska universitet att bygga en ny experimentanläggning under arbetsnamnet SICS ICE.

– Om övre Norrland ska bli en ledande region för datacenterindustrin och öka tillväxten nationellt är det här forskningscentret en nödvändighet, säger Tor Björn Minde, senior affärsutvecklare vid LTU Business AB och projektledare för arbetet, i ett pressmeddelande från Luleå tekniska universitet.

SICS ICE (Infrastructure and Cloud Environment) är ett initiativ som handlar om att etablera en kärna av forskningsexpertis kring den växande datacenterindustrin i Sverige. Det nya centret ska fungera som ett stöd för forskning kring molnlagring och big data, att bygga energieffektiva byggnader och att utveckla energieffektiv mjukvara.

Brett stöd från Luleå tekniska universitet

Planeringen kring projektet har pågått i cirka sex månader. Om finansiering säkras innebär det en ordentlig expansion av området vid Luleå tekniska universitet och Luleå Science Park då en helt ny anläggning, lika stor som en fotbollsplan, kommer att byggas.

– Luleå tekniska universitet stödjer projektet helhjärtat och flera av våra starka forsknings- och innovationsområden är involverade i samarbetet. Den nya stora experimentanläggningen planeras bli driftsklar under 2017, innan det planeras en uppstart till hösten 2015 i en mindre anläggning, säger Birgitta Bergvall Kåreborn, prorektor vid Luleå tekniska universitet.

Kommer innehålla 5000 servrar

Visionen är att forskningsmiljön ska motsvara ett datacenter på minst 2 MW, vilket innebär minst 5000 servrar. Den beräknade investeringen är på minst 200 miljoner kronor och tros skapa ett 20-tal nya jobb.

– Om många datacenter ser fördelarna med att etablera sig i övre Norrland kommer behovet av tekniker och ingenjörer att växa dramatiskt. Testanläggningen byggs för att säkerställa det kommande behovet, säger Tor Björn Minde, senior affärsutvecklare vid LTU Business AB.