Miljardprojekten har mötesplats i Luleå

Nu träffas över 110 forskare och industri från hela Europa på Luleå tekniska universitet för tre dagar fyllda av workshops och samtal. Mötet är mellan två stora forskningsprojekt, Arrowhead fPVN och AIMS5.0, som med en budget på 1,1 miljarder har målet att öka industriproduktionen med hjälp av avancerad digitalisering och AI.

– Vi vill ta nästa steg och automatisera användandet av datorer, kan vi få systemen och mjukvarorna att prata med varandra kommer industrin att göra enorma besparingar. Med Arrowhead fPVN och AIMS5.0 försöker vi bryta silos och få system integrerade på ett smart sätt, berättar Pär-Erik Martinsson verksamhetsledare ProcessIT Innovations vid Luleå tekniska universitet.

Det är över 20 års forskning som ligger bakom tekniken.

– Vår ambition är att tillsammans påverka Europas förmåga att vara konkurrenskraftiga mot omvärlden. Vi kan inte sitta och vänta på att våra konkurrenter i Asien och USA kör om oss, därför jobbar vi stenhårt med detta, säger Jerker Delsing professor i cyberfysiska system vid Luleå tekniska universitet och koordinator för Arrowhead fVPN.

Samarbetet med Luleå tekniska universitet är viktigt menar Thomas Gutt, projektledare för tyska teknologikoncernen Infineon Technologies, och han har sett fram emot att få komma till Luleå.

– Det uppskattas mycket att Luleå tekniska universitet anordnar dessa tre dagar för oss, vi måste samarbeta med universitetet för att lyckas. Det är också viktigt att få träffa varandra fysiskt, det bidrar till ännu mer inspiration, kunskap och vägar framåt, säger Thomas Gutt.

Jerker Delsing håller med Thomas om vikten att träffas fysiskt.

– Det är vid kaffeautomaten det händer, där kommer nya idéer och lösningar till liv, säger Jerker Delsing.