Fler avancerade kurser för basindustrins gröna omställning

REEDEAM är projektet som ska stärka kompetensutvecklingen inom hela värdekedjan – för basindustrins gröna omställning.

Vi ville höra lite mer, och tog ett snack med Sabine Mayer (biträdande projektledare) tillsammans med vetenskapligt ansvariga projektledare Bjarne Bergquist (professor i kvalitetsteknik och logistik vid Luleå tekniska universitet)

Hej Sabine!
Hej!

Berätta vad REEDEAM handlar om?
Det här är både ett spännande och roligt projekt som finansierar kurser på avancerad nivå för basindustrins gröna omställning. Det känns väldigt viktigt att möte industrins kompetensbehov så att svensk industri kan behålla sin konkurrenskraft. REEDEAM är ett femårigt samverkansprojekt som är finansierat av KK-stiftelsen – Stiftelsen för kunskap- och kompetensutveckling. I projektet samverkar Luleå tekniska universitet med Örebro universitet och Mälardalens universitet, tillsammans med ett 20-tal företag längs den råvarubaserade värdekedjan.

Vad spännande! Vad för slags utbildningar handlar det om?
Det är nydanande korta kurser på avancerad nivå inom klimatneutral produktion, kritiska råvaror, cirkulära affärssystem, elektrifiering, digitalisering och automation. Centralt för projektet är att det är industrin som prioriterar kursinriktningarna och medverkar i utvecklingen av kurserna. Kurserna kommer att vända sig till både studenter på universitetet och deltagare från industrin och kommer att inledas med en testfas tillsammans med industrin för att se vilket innehåll, form och längd som fungerar för utbildningarna.

Vilka industrier är med och hur gör man om man vill delta?
Projektet sker i samverkan med industrier som LKABSSABH2 Green SteelNorthvoltABBAlleimaAlstomCombitech SverigeCopperstone Resources ABKaunis IronKomatsu ForestLOVISAGRUVAN AB (PUBL)SCAOricaScania GroupZinkgruvan Mining AB och Stena Recycling AB. Men REEDEAM är öppet för fler företag. Det kostar inte mer än engagemang så kontakta mig gärna så kan jag berätta mer!

Ring eller maila Sabine på 072-2199738 / sabine.mayer@ltu.se