Data Week kommer till Luleå 13-15 juni! Vi tog ett snack med arrangören på RISE

Hej Jeanette! Vad kul med Data Week i Luleå. Vad ser du fram emot?
– Att få visa upp min hemstad! Och lyfta fram det vi gör när det gäller den gröna industrialiseringen och de möjligheter som digitalisering, data och AI kan ge för att säkerställa mer säkerhet, trygghet och mindre klimatpåverkan. 

Hur kommer det sig att ni valde Luleå?
– Luleå är ett gott exempel som andra kan både lära sig av och vi kan samarbeta för att fortsätta att utveckla nya lösningar. 

Spännande. Vad ska ni fokusera på?
– Vi kommer att tydligt koppla hur data och infrastruktur är beroende av varandra och den stora transformation av industri som sker hos oss. Vi har talare både Sverige, Luleå, EU-kommissionen och EuroHPC JU – det är en egen EU myndighet som har ansvar för att bygga upp en infrastruktur av superdatorer i Europa. 

Vad kan man förvänta sig av konferensen?
– Många intressanta presentationer från EU-kommissionen, olika företag och forskningsorganisationer som arbetar för att stärka den hållbara utvecklingen och säkra välfärden i Europa. RISE och Luleå tekniska universitet kommer att visa upp våra unika testbäddar inom infrastruktur och vi kommer att belysa både tekniska och etiska perspektiv på den reglering som nu kommer. Förutom kunskap och större nätverk så kan man känna stolthet över att vara aktiv i denna förändringsresa tillsammans!

Låter som en bra mix med forskning, innovation, big data och AI. Några avslutande ord?
– Vi kommer också belysa vikten av inkludering i den förändring som vi nu är inne i så att de AI verktyg som vi utvecklar bygger på allas lika värde och att alla deltar med erfarenheter och perspektiv – så att vi bygger för en bättre framtid. 

Vi ses i juni! 

Läs mer och anmäl dig till Data Week ”Data meets infrastructure at the Edge” 13-15 juni I Luleå –> https://data-week.eu