Styrelseordförande Thomas Brännström

Brännströms vision är att få företagen att växa

Styrelseordförande Thomas Brännström har stora visioner för ProcessIT Innovations. Målet är att inom tio år gå från att ses som en understödsregion i utkanten av EU, till att vara en framgångsrik region i EU.

Nya byggnader och gamla minnen slår emot Thomas Brännström när han för första gången står i foajén till Umeå universitets MIT-hus (matematik- och informationsteknologi), ett hus som ännu inte var byggt när han studerade matematik och informationsbehandling vid universitetet. – Tanken var att läsa till läkare, men jag missade att skicka in ansökan, så i stället blev det matematik, för det är ju alltid bra att ha, säger Thomas Brännström.

Och visst blev det så. Han beskriver sig själv som en gammal VD på grönbete, en näringslivsman som tänker pengar. Vid årsskiftet lämnade Thomas Brännström sin post som divisionschef på Tieto Enator i Luleå. Som han säger det själv, så ingick det i arbetsbeskrivningen att veta när det var dags, och det var det.– Kalla mig pensionerad, arbetslös eller styrelseproffs. Jag går inte till jobbet, men jag ställer till oreda, fortsätter han med glimten i ögat.Ser man till hans förpliktelse passar det sista alternativet mycket bra. Thomas är förutom styrelseordförande i ProcessIT Innovations även styrelsemedlem i CDT (Centrum för distansöverbryggande teknologi), styrelseordförande i InternetBay och personlig mentor.

Nu bor han med frun Eva i Råneå tre mil norr om Luleå, men nu när barnen är utflugna och han inte längre arbetar i Luleå planerar paret att flytta tillbaka till Umeå. Thomas är uppvuxen i norrland, med grundskola i Skellefteå, gymnasiet i Luleå och senare Umeå universitet. Till skillnad från de typiska kontorsjobb han haft, där dagarna spenderats med papper och att prata med folk, har han i sommar snickrat och agerat rörmokare i sommarstugan några mil utanför Umeå. – Jag ser det som ett andningshål. Det är det enda jobb jag har haft där man vid dagens slut faktiskt kan se vad man gjort under dagen, säger Thomas skämtsamt.

Thomas Brännström flankerad av Per Levén, föreståndare, UCIT, Umeå universitet och Anders OE Johansson, CEO, Process IT Innovations, Luleå tekniska universitet.

Thomas Brännström kom med i ProcessIT Innovations styrelse som representant för IKT-branschen, och blev i maj i år vald av valberedningen till ordförande. Hans vision med ProcessIT är att få företag att växa. Eller snarare att få företag att vilja växa. – Det finns för få människor med Napoleonkomplex, de flesta är nöjda med att överleva, menar Thomas. I ProcessIT Innovations ska tillväxt ges genom att få IKT-företagen att vilja exportera till hela världen, och det är i behovsinitierad forskning som pengarna ligger menar styrelseordföranden.– Det är det som är fiffigt med ProcessIT, att inte sitta med en teknisk lösning som man inte vet var man ska göra av, utan att det finns någon som vill ha lösningen, säger han.

Om tio år tror Brännström att ProcessIT Innovations är väldigt framgångsrikt, frågan är hur det ska utvecklas, för det måste det göra. Han förklarar att framgången går i vågor och för att fortsätta växa måste man när man är på toppen komma på ett sätt att komma ännu högre, innan vågen går ner igen. Han anser att framgången ska mätas i hur IKT-företagen och industrierna utvecklas, inte på ProcessIT´s egna meriter. Men målet är tydligt.– Vi ska gå från att ses som en understödsregion i utkanten av EU till att vara en framgångsrik region i EU, säger en beslutsam Thomas Brännström.