Wolfgang Birk, Luleå tekniska universitet

Wolfgang Birk prisas för varningssystem till trötta bilförare

Wolfgang Birk, Luleå tekniska universitet, har fått ta emot Henry Ford Technology Award med sitt team för ett varningssystem som förhindrar bilförare att tappa kontrollen över fordonet. Wolfgang Birk är även verksam inom ProcessIT i bl a SCOPE som arbetar inom massa- och pappersindustrin.

Priset som Wolfgang Birk tar emot är – förutom äran och en statyett – på 5 000 dollar, drygt 32 000 kronor, meddelar Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Innovationen är utvecklad av ett team i samarbete mellan Ford Motor Company och Volvo Personvagnar, där Wolfgang Birk tidigare var anställd. Systemet varnar med hjälp av både ljud och ett textmeddelande en trött och/eller distraherad förare i god tid innan hon eller han nickar till eller somnar, vilket innebär att föraren får en möjlighet att fatta beslut om att exempelvis stanna till och sova en stund eller ta lite frisk luft.

Forskning kring den här typen av varningssystem har pågått länge och man har provat allt från sensorer på förarens kropp för att mäta kroppens reaktioner till kameror i bilen som registrerar ögonblinkningar och huvudets rörelser.

– Det system jag varit involverad i och som lett till att jag får det här priset, analyserar i stället själva förarbeteendet, som självklart påverkas om du börjar bli trött eller tappa koncentrationen av andra skäl. Systemet registrerar exempelvis var någonstans du befinner dig på vägen och hur pass ”vinglig” färden börjar bli.

Systemet, som fått namnet DAC, Driver Alert Control, beräknas ha stor ekonomisk och säkerhetsmässig potential, och finns nu som tillval i V70, XC70 och S80-modellerna.