Lisa Lindvall, tvåa från höger, var en av vinnarna när Venture Cup Nord avgjordes i slutet av maj. Foto: Hampus Carlson.

Optisk mätteknik bakom vinst i entreprenörstävling

Årets regionfinal av Venture Cup Nord vanns nyligen av entreprenören Lisa Lindvall med företaget The Fit från Kalix. Med hjälp av Stiftelsen Adopticum från Skellefteå har företaget utvecklat en mobil kroppskannerteknik som skapar digitala storleksrekommendationer. En idé med enorm potential eftersom så mycket shopping idag sker online.

Det är andra året i rad som Stiftelsen Adopticum ligger bakom vinnaren i Venture Cup Nord. Ifjol vann Jonas Sjöberg och det Umeåbaserade bolaget Photon Sports i Venture Cups regionfinal.

Bolagets idé föddes i Adopticums ekosystem och möjliggör mätningar av komplexa snabbhetstester för att optimera snabbhetsträning inom olika idrotter.

En av grundarna till Adopticum är Vinnväxtinitiativet ProcessIT Innovations som 2006 genomförde en undersökning i norra Sverige för att bättre förstå industrins långsiktiga behov för att kunna fortsätta växa och vara lönsam.

Behovet för kunskap kring robust, optisk mätteknik blev snabbt uppenbart och tillsammans med Skellefteåföretaget Optronic bildades Adopticum som ett centrum för industriell optik.

– Fotonik, som är ett samlingsbegrepp som innefattar optisk mätteknik, lyfts upp av EU som en ”Key Enabling Technology” för att kunna fortsätta utveckla konkurrenskraften bland europeiska bolag. Det är just detta Stiftelsen Adopticum bidrar till här i norra Sverige, säger Kenth Johansson.

Adopticum är en tämligen unik organisation, även vid internationella jämförelser, då de är helt dedikerade till att hjälpa små- och medelstora företag med både kompetens och finansiering i tidiga skeden. De senaste åren har ett dussin entreprenörer i olika branscher samarbetat med Adopticum i Strukturfondsprojektet OMIN (Optisk Mätteknik för ett Innovativt Näringsliv) med ambitionen utveckla nya produkter inom optisk mätteknik.

– Det finns så oerhört många skickliga innovatörer och entreprenörer i norra Sverige, men att de ska ha koll på den senaste optiska tekniken är för mycket begärt – där kommer vi in. Vi har den kunskapen, vi ser alltid till att erbjuda den senaste tekniken och tillsammans skapar vi väldigt spetsiga lösningar som från dag ett har hela världen som marknad, säger Maria Strand, projektledare på Adopticum.

Optisk mätteknik mäter automatiserat, snabbare och mer exakt än tidigare, i realtid. Tekniken har tagit sjumilakliv de senaste åren och sånt som var omöjligt nyss är möjligt idag. Optiska sensorer är till exempel det som möjliggör förarlösa fordon.

Området är sedan flera år prioriterat av EU – helt enkelt tack vare sin enorma potential. Att två nystartade bolag två år i rad vunnit Venture Cup Nord med grund i optisk mätteknik är ett tydligt tecken på teknikområdets stora möjligheter.

The Fit vann Venture Cups regionfinal i Luleå och kammade hem priset som regionens Top Tech vilket innebär en prissumma på 50 000 kronor och en direktkvalificering till Sverigefinalen i Stockholm den 12 september 2018.