Ny AI-utbildning ökar utvecklingstakten i norr

AI spelar en avgörande roll för morgondagens Sverige. Luleå tekniska universitet har därför startat en AI-utbildning som ska bidra till att forskningsrön når hela vägen till företagen som ställer om för framtiden.

Norrbotten har beskrivits som ett AI-kluster med stor betydelse för Sveriges framtid. Hjärtat i det här klustret är Luleå tekniska universitet, som i många år har byggt upp ett nätverk av små- och medelstora företag för att möjliggöra att forskningens AI-innovationer kan tillämpas i verkligheten.

Nu har universitetet startat en unik civilingenjörsutbildning inom tillämpad artificiell intelligens som kombinerar kunskap från datavetenskap, neurovetenskap och hjärnförståelse. Målet är att studenterna ska lära sig att utveckla självlärande intelligenta system som kan lösa verkliga problem.

– Vi hade lite farhågor om att den här utbildningen skulle kannibalisera på andra utbildningar hos oss men så blev det inte. Vi såg i stället att den här utbildningen blev ett enormt dragplåster, berättar Michael Nilsson, projektledare inom Centrum för distansöverbryggande teknik, CDT, vid Luleå tekniska universitet.

– Tack vare vårt täta samarbete med näringslivet vet vi att det finns det goda chanser för studenterna att få jobb efter utbildningen. Att vi på universitetet sysslar med tillämpad AI ligger helt i linje med de behov som finns hos företagen, säger Pär-Erik Martinsson, verksamhetsledare för centrumbildningen ProcessIT vid Luleå tekniska universitet.

Läs mer om det unika programmet inom tillämpad artificiell intelligens här!  

Luleå tekniska universitet arbetar aktivt för att övre Norrland ska bli ledande i Sverige inom tillämpad AI, och den nya civilingenjörsutbildningen är en del i detta arbete. Universitetet leder också ett stort EU-finansierat projekt inom tillämpad AI, Applied AI DIH North. Projektet syftar till att skapa ett starkt innovationssystem som ökar utvecklingstakten hos de små och medelstora företagen i regionen.

På universitetet finns även centrumbildningar som fungerar som direktlänkar mellan forskningen och näringslivet. En av dessa är CDT som under närmare 20 år har samarbetat med it-intensiva bolag och hjälpt dessa att implementera framåtlutade tekniklösningar i sina verksamheter. Här finns även ProcessIT som riktar sig mot process- och verkstadsindustrin. Tillsammans med forskarna har ProcessIT och CDT startat upp ett stort antal projekt med det regionala näringslivet från flera branscher.

– Tack vare våra centrumbildningar, CDT och ProcessIT, har vi lång erfarenhet av samverkan och redan etablerade nätverk och kontakter, som kan förklara varför vi i norr är så stora inom AI. I Norrbotten har vi långt mellan orterna, men det är nära mellan människorna, konstaterar Pär-Erik Martinsson.

Studenterna som har påbörjat den nya civilingenjörsutbildningen har kommit till ett Luleå som fullkomligt bubblar av framtidstro. Näringslivet har som mål att 1000 miljarder ska investeras i Norrland kommande decennier, pengar som ska möjliggöra den gröna omställningen i Sverige.

– Vi ska bli en testregion för det nya samhället, och för att det här ska fungera krävs AI-lösningar. Timingen för vårt projekt inom tillämpad AI och den nya utbildningen är därför optimal, säger Michael Nilsson.

Om Luleå tekniska universitet:

Luleå tekniska universitet har mångårig erfarenhet av tillämpad artificiell intelligens. Universitetets AI-relaterade grundforskning kopplar direkt till verkliga applikationer på företag och industrier. Målet med allt arbete kring AI är att verka som en brygga mellan forskningen och industrin. Läs mer om universitetet här! 

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Dagens Industri.