Mikarl Nyström, Mobilaris, intervjuas av Norrbottens Kuriren om företagets satsning på gruvsäkerhet. Bilden från ProcessIT-dagen 2015.

Mobilaris gör gruvan säkrare

Mobilaris, ett Luleåföretag med koppling till ProcessIT Innovations, har tagit fram teknik för att göra gruvmiljön säkrare. Offerter ligger nu ute över hela världen, berättar vd Mikael Nyström för Norrbottens Kuriren.

Systemet för säkrare gruvor kallas Mobilaris Mining Intelligence och har utvecklats i samarbete med LKAB och Boliden. Det handlar om att exakt bestämma position för var fordon, personal och utrustning finns i en gruva. Det görs genom mobiltelefoner eller särskilda taggar som kan följas med Mobilaris system, som redan i drift i Bolidens gruva i Kankberg samt i LKAB:s gruva i Kirunavaara.

– Vårt system gör det möjligt att hålla kontakt med varje person under jord. Det kan vara en viktig säkerhetsåtgärd om en person exempelvis drabbas av hjärtinfarkt eller ett ras som gör att man inte kan slå larm själv, säger Mikael Nyström i en intervju i Norrbottens Kuriren, 21 mars 2015.

Förhoppningen är nu att Mobilaris Mining System ska bli företagets största produktområde redan under 2016.

Under ProcessIT-dagen den 11 mars 2015 visade Mikael Nyström upp systemet för deltagarna på konferensen. Han kunde då berätta om hus systemet ökar både säkerhet och produktivitet i gruvor genom att i realtid 3D-visualisera positionering av fordon, utrustning och personal.