Vinnarna i IPSO Challenge fr.v Joakim Nohlgård (Eistec), Pablo Puñal Pereira (LTU), Claudia Nohlgård (Eistec), Jens Eliasson (LTU) och Nick Ashworth från IPSO Alliance. Foto; IPSO Alliance. Fotograf: IPSO Alliance

Intelligent bergbult vinner internationell tävling

En intelligent bergbult som utvecklats av forskare vid Luleå tekniska universitet i samarbete med företag har vunnit första pris i den prestigefulla tävlingen IPSO Challenge. Det är en tävling inom Internet of Things och finalen avgjordes på onsdagen i San Jose, USA.

– Det är en enorm ära få ta emot priset och att vi kom på första plats tillsammans med de medverkande företagen vilket känns fantastiskt bra. Detta kommer att stödja utvecklingen av nästa generations prototyp som vi arbetar med för att förändra en traditionell och global gruvindustri, säger Jens Eliasson, forskare och biträdande professor inom EISLAB vid Luleå tekniska universitet.

ProcessIT Innovations har deltagit i projektet som har fått anslag från det strategiska programmet Processindustriell IT och Automation, PiiA.

Läs även Yahoo Finance: IPSO Alliance Names The Smart Rock Bolt $10,000 Winner of the 2015 CHALLENGE

Läs även Ericsson Research Blog: Internet of Things in mining

I gruvor används vanliga järnbultar för att stabilisera håligheter i berg och årligen installeras ca 100 miljoner bultar runt om i världen. Men de vanliga bultarna kan gå sönder vid seismisk aktivitet orsakad av spännigar eller skalv och förlorar därmed sin bärande förmåga. Fram till nu har det inte funnits någon teknologi som kunnat varna för detta.

Forskarna från Luleå tekniska universitet har i samarbete med företag, utvecklat en intelligent bergbult, försedd med Internet of Things teknologi. Med sensorer och trådlös kommunikation i bultarna kan flera olika parametrar övervakas och denna innovation har nu hämtat hem det mest prestigefulla priset i IPSO Challenge.

Det är tredje året som IPSO Challenge delas ut och vinnarna från Luleå tävlade i semifinal mot 10 andra internationella tävlingsbidrag. Men i final blev det Luleå tekniska universitet och företagen som drog det längsta strået och fick ta emot en prissumma på 10 000 US dollar.

– Vi ser fram emot att följa de här företagens och forskarnas framgång med sin fortsatta innovation när de når ut på marknaden, säger Nicholas Ashworth, vice ordförande för IPSO Challenge 2015.

Förutom forskare från Luleå tekniska universitet har även Eistec, GrepIT, Malmfälten AB och Gluetech varit involverade i framtagandet av bulten.