3D-skrivare och en industrirobot har köpts in av Inlandets Teknikpark för att stärka kompetensen hos tillverkande företag och ge skolelever erfarenhet av den nya tekniken. Foto: Inlandets Teknikpark.

Inlandets Teknikpark stärker kompetens

Inlandets Teknikpark är sedan en tid tillbaka i full gång med industrirobot och 3D-skrivare som används av företag och skolelever. ProcessIT Innovations är en av samarbetsparterna för projektet.

Inlandets Teknikpark är ett samverkansprojekt mellan samhälle, näringsliv, skola och akademi. Projektet utgörs idag av 10 företag, kommunerna Dorotea, Vilhelmina och Åsele samt Malgomajskolan och Lärcentrum i Vilhelmina.

Teknikparken har till syfte att stärka kompetensen i kommunerna, att matcha utbildningar med det behov som finns i näringslivet och i slutändan bidra till att företagen kan utveckla sin produktion och växa.

Under våren 2015 investerade Inlandets Teknikpark i en industrirobot som placerats på Malgomajskolan i Vilhelmina. 3D-skrivare har också köpts in och levererats till företag och skolor och i Dorotea, Åsele och Vilhelmina. Som projektledare anställdes Andreas Ljungquist i juni 2015.

Teknikparken vill utveckla ett nätverk med långsiktiga samarbeten, idag utgörs nätverket av ProcessIT Innovations och Sliperiet i Umeå som i sin tur har kopplingar till Umeå universitet. Projektet finansieras av de deltagande företagen och kommunerna samt Region Västerbotten och Länsstyrelsen.

Aktiviteterna har pågått inom Teknikparken sedan 2012 och projektet ska vara klart till årsskiftet 31 dec 2016. Meningen är då att Inlandets Teknikpark övergår till en varaktig satsning.