En träningssimulator från Oryx Simulations används för att fjärrstyra en grävmaskin. Stort intresse på Mobile World Congress för Umeåföretagets samarbete med Ericsson och Volvo CE.

Förarlös grävmaskin styrs med teknik från Umeåföretaget Oryx

Grävmaskinen fjärrstyrs av föraren som sitter 220 mil bort. Umeåföretaget Oryx visar tillsammans med Ericsson och Volvo CE på framtidens industriella teknik när mässan Mobile World Congress lockar 85 000 deltagare till Barcelona.

Det är något lurt med grävmaskinen i Eskilstuna. Den skottar grus fast den är förarlös. Men lugn, det är full kontroll över den med fjärrstyrning från Barcelona, 220 mil bort fågelvägen. Det hela är möjligt med teknik från Umeåföretaget Oryx Simulations i samarbete med Ericsson och Volvo Construction Equipment.

Det är i Ericssons monter på mässan Mobile World Congress som framtidens fjärrstyrning av tunga maskiner och fordon visas upp med en teknik som också används i projektet WROOMM, ett projekt som ProcessIT Innovations är med i.

Här har de träningssimulatorer som Oryx Simulations utvecklat fått ytterligare en dimension. Tidigare har simulatorerna använts främst för att utbilda förare men nu visas hur de i framtiden också kommer att användas för fjärrstyrning av fordon.

– Nu används vår träningssimulator också för att flytta grus på riktigt, säger en nöjd Derny Häggström, grundare av Oryx Simulations, på telefon från mässan i Barcelona där publiken kan få prova på att via mobilnätet styra grävmaskiner på distans utan att själva sitta i fordonet.

Samarbete med Ericsson och Volvo CE

Mobile World Congress är en enorm tillställning med 85 000 besökare som får pröva på vad den allra senaste mobila tekniken klarar av. Att Umeåföretaget Oryx Simulations finns med i detta sammanhang kan innebära ett stort genomslag.

Oryx har i många år skeppat ut träningssimulatorer till hela världen för utbildning av operatörer och förare av tunga fordon. På mässor har Umeåföretaget tidigare haft en lite mer tillbakadragen position som underleverantör till stora företag som Volvo CE, ABB och Atlas Copco. Men här i Barcelona får Oryx ta en större plats som partner till Ericsson och Volvo CE.

– Volvo har en grävare utomhus här på mässan och en i Eskilstuna. Publiken får kliva in i vår simulator och styra maskinerna, berättar Derny Häggström.

– Vår mjukvara och stolen i vår simulator kopplas till Volvos grävare över nätet. Ericsson står för 5G-nätet, berättar Derny Häggström om samarbetet.

Utrullningen av den senaste 4G-tekniken för mobilnätet är långt ifrån färdig. Men redan har Ericsson teknik klar för nästa standard, 5G, som kommer att behövas för att klara den enorma datatrafik som växer på mobilnätet.

Industrins behov av tekniken

Fram till nu har det varit främst i konsumentledet som kraven på snabbare nätuppkoppling funnits. Men under de kommande åren med självkörande bilar och uppkopplade fabriker kommer kraven att växa också från industrin på ett snabbt och säkert mobilnät som klarar av hög datatrafik, är stabilt och inte går ned.

Utrullningen av ett första svenskt 5G-nät kommer att dröja ännu några år, Ericsson har talat om runt 2020. Men redan finns alltså tekniken utvecklad och Oryx Simulations är med på banan för att visa hur det kan användas.

– Ericsson satsar på att nå industrin med nätet, det som börjar kallas för det industriella nätet, säger Derny Häggström.

Användningsområdena förväntas bli mycket stora med den nya tekniken då Internet of Things, sakernas internet, kommer till industrin. Smarta fabriker, elnät och maskiner väntar runt hörnet och att Oryx Simulations finns med så tidigt i utvecklingen kan innebära ett enormt genomslag för Umeåföretaget.

– Vi försöker nu arbeta upp affären inom fjärrstyrning och hoppas nå fler avslut under den närmaste tiden, kommenterar Derny Häggström från mässan i Barcelona.

Fjärrstyr hamnkranar

För affärerna finns där. Derny Häggström berättar att ABB redan använder Oryx simulatorer i hamnar i Dubai och Rotterdam för att i dagligt arbete fjärrstyra hamnkranar. Det är kranar som till viss del är automatiserade och självkörande klarar av att hantera gods, men i vissa lägen måste kranoperatören gå in och ta över. Det görs då via fjärrstyrning inom hamnområdet, även om det då inte handlar om 5G-teknik.

– 40, 50 kranar kan skötas av tio, tolv operatörer, förklarar Derny Häggström.

I ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet finns Oryx Simulations också med för att utveckla automatiserade och fjärrstyrda gruvfordon och hjullastare.

Så tekniken är på gång, behoven och användningsområdena är mycket stora och mitt i denna utveckling finns Oryx Simulations med för att bidra med sin teknikdel i den stora förändring som väntar runt hörnet.