Martin Servin, koordinator för UMIT Research Lab som vill utöka sitt program för industriforskning. På bilden tillsammans med projektassistent Mona Forsman.

Fler forskare i samarbete med basindustri

Fler forskare i samarbete med basindustri och it-företag kan bli resultatet av den satsning på trainee-program för industriforskning som UMIT Research Lab inleder vid Umeå universitet.

UMIT Research Lab satsar stort inför 2011 och erbjuder nyutexaminerade civilingenjörer eller doktorer att ingå i ett trainee-program för industriforskning.

Målet med UMIT Research Lab är att skapa ett ledande forskningscenter inom modellering, beräkningsmetoder, infrastruktur, programvara, simulering, visualisering och dess industriella tillämpningar.

Satsningen består av en fysisk miljö på Umeå universitet för multidisciplinär teknisk forskning, rekryteringar av nya unga forskare och uppbyggnad av forskargrupper i samarbete med it-industri, basindustri och offentlig sektor.

Trainee-program

Med det nya trainee-programmet vill man nu erbjuda cirka fem nyutexaminerade civilingenjörer eller doktorer i tekniska ämnen en början på en forskarkarriär inom industriell IT med fortsättning antingen inom universitet eller industri. Under ett halvår upp till ett år ska de trainee-anställda få delta i tekniska FoU-projekt i samarbete med forskare och företag. Detta innebär möjlighet att prova på utmanande forsknings- och utvecklingsarbete med industriella tillämpningar vilket kan ge ett brett kontaktnät inför den fortsatta karriären.

I trainee-programmet ingår även kortare utbildning i innovationsutveckling då man lär sig att värdera innovationspotentialen i en idé och hur man skyddar den och utvecklar den vidare.

Planerade projekt

Exempel på planerade projekt som man kommer att arbeta med är statistisk modellering för förbättrad styrning i processindustri, storskalig visualisering och rendering, design- och konceptsimulering med realtidsfysik, 3D-skrivare i utvecklingsprojekt och tillämpade parallella beräkningar.

Anställningen som trainee kommer att ske vid Umeå universitet i form av “projektassistent” i samarbete med UMIT Research Lab och ProcessIT Innovations.

För ytterligare information svarar Martin Servin, vid UMIT Research Lab.