Foto: Boliden/Tomas Westermark

Fjärrstyrning i gruvor vinner telekompris

PIMM, ett stort teknikprojekt kring fjärrstyrning i svensk gruvindustri, vinner Årets digitaliseringsprojekt under Telekomgalan 2018.

Projektet leds av RISE Sweden och går under begreppet PIMM, Pilot for Industrial Mobile communication in Mining, och har som målsättning att möjliggöra för gruvoperatörer, underhållspersonal, utrustning och maskiner från olika leverantörer att vara uppkopplade och dela data med varandra. Det ska skapa ökad säkerhet och ökad produktivitet i gruvan. Ett nytänkande som möjliggör nya tjänster som även kan användas i andra branscher.

Företagen och organisationerna i PIMM-projektet har gått samman för att utforska vad nästa generations mobilkommunikationsteknik, 5G, kan innebära för affärsmodeller och den livsnödvändiga kommunikationen i en gruva.

Det är detta samarbete som nu prisas vid Telekomgalan.

PIMM-projektet har inneburit stora framsteg. Trådlös mobilkommunikation i gruvor, fjärrstyrda hjullastare 400 meter under jord och smarta bergbultar är några resultat av projektet där bland annat Boliden, Ericsson, Telia, Volvo CE, ABB, Wolfit, RISE SICS och Luleå tekniska universitet varit inblandade.

Även Vinnväxt-initiativet ProcessIT Innovations har varit delaktig i PIMM.