FältCom är glada vinnare som Årets Digitala Gasell i norra Sverige. Från vänster Anna-Lena Bergquist, Mikael Långström, Tobias Andersson och Pether Lassen.

FältCom får flera utmärkelser

FältCom hyllas som Årets Digitala Gasell i norra Sverige och har även fått ta emot utmärkelsen Årets tillväxtföretag 2015 vid Umeågalan.

– Vi växer kraftigt just nu, vi passerade 106 miljoner ifjol och vi ligger före plan. Det var 2017 som vi skulle omsätta 100 miljoner. Nu är målet 300 miljoner år 2020, säger Mikael Långström, vd för FältCom, när han intervjuas av Dagens industris Lotta Edling på Norrlandsoperans scen i Umeå i samband med prisutdelningen av Dagens industris gasellpris.

FältCom är ett företag som funnits med i ProcessIT Innovations nätverk under många år. Företaget har tagit fram teknik för att koppla upp fordon, maskiner och produkter till varandra. Det handlar om Internet of Things, att få saker att kommunicera med varandra. Bussar är ett sådant område där FältCom har stor framgång med att bygga in digital teknik för eco-driving, övervakning och kommunikation.

– Vi har på bara några år gått från noll till 50 procent av marknaden för bussar i Sverige, säger Mikael Långström.

I resten av Norden handlar det om 30 procent av marknaden och nästa steg för Umeåföretaget är en utökad internationell satsning. För att klara den har FältCom kraftigt ökat antalet anställda, från 28 till 40 på bara ett år. Redan finns anställda i Storbritannien och närmast väntar affärer i USA.

Umeåföretaget hyllas också internationellt. Tidningen CIO Review har listat Fält Communications i Umeå som ett av de 50 mest lovande företagen i världen inom området Internet of Things.

Utmärkelsen som Årets tillväxtföretag fick företaget ta emot vid Umeågalan i november 2015. Priset som gasellföretag delades ut av Dagens industri som varje höst åker på turné i landet för att lyfta fram landets mest snabbväxande företag, så kallade gaseller. I samarbete med Google hyllas samtidigt de gasellbolag som använt internet och digitalisering på ett framgångsrikt sätt. Förutom FältCom i norra Sverige har sju ytterligare bolag vaskats fram som digitala gaseller. Dessa åtta kommer nu att få vara med i en Sverigefinal den 30 november då Årets Digitala Gasell för hela Sverige utses.

Ett Gasellföretag ska uppfylla följande kriterier: En omsättning som överstiger 10 Mkr
 Minst tio anställda
 Minst fördubblat sin omsättning, om man jämför det första och det senaste räkenskapsåret
 Ökat sin omsättning varje år de senaste tre åren
 Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt
 I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner
 Sunda finanser