Årets Gasellföretag växer med 1 553 procent

Svenska Försäkringsfabriken har utsetts av Dagens Industri till Årets Gasell i Västerbotten. Affärsidén, att göra tjänsteproduktion till industri, har gett en omsättningsökning på 1 553 procent på tre år.

I år har gaselltävlingen setts som en ovanligt tuff utmaning. De företag som kan komma i fråga måste uppvisa en betydande tillväxt från 2006 till 2009, alltså delvis under en av historiens värsta ekonomiska kriser.

Svenska Försäkringsfabriken, som erbjuder tjänster inom försäkring och administration av försäkringar, tog hem en överlägsen seger i Västerbotten. Företaget har sedan flera år också ett samarbete med ProcessIT Innovations.

— Det var tufft i fjol, annars hade resultatet blivit ännu bättre, säger Mikael Elf, en av företagets grundare.

Industritanke

Upprinnelsen till Svenska Försäkringsfabriken var att Umeå kommuns näringslivschef Roland Carlsson bjöd in Mikael Elf som då arbetade som produktionschef på Alecta till Västerbottensdagarna på Grand Hotel i Stockholm, för att prata om fördelarna med att etablera verksamhet i Umeå. Detta sammanföll med planer som Elf haft för Alectas verksamhet och samme Carlsson kunde då sammanföra Elf med Per Viktorsson som blev kontorschef i Umeå. Alectas kontor i Umeå hittade nya effektiva arbetsmetoder så när bolaget pga omstrukturering lade ned verksamheten i Umeå beslutade sig Mikael Elf och Per Viktorsson för att starta eget.

— Idén var att sköta försäkringsbolags administration och bygga nya it-lösningar. Vi ville starta en försäkringsfabrik för att göra industri av tjänsteproduktion, säger Mikael Elf. Inga begränsningar

Huvudkontoret placerades i Umeå. Här återfinns i dag 42 av företagets 50 anställda, under Per Viktorssons chefskap.

— Det är lätt att anställa duktigt folk i Umeå och vi har en fantastisk personal, säger han. Umeå universitet är bara en del av förklaringen. Svenska Försäkringsfabriken har medvetet även satsat på att anställa ungdomar direkt från gymnasiet och lära upp dem på plats.

— Dels finns ingen utbildning för det vi gör, dels har de här ungdomarna inga begränsningar. Det är otroligt inspirerande att jobba med dem, säger Mikael Elf.

200 anställda

Företaget vill göra Umeå till ett centrum för försäkringsbranschen, bland annat genom att verka för en ny utbildning inom försäkringsmatematik vid Umeå universitet. Även om det blir svårt att knipa gaselltiteln ännu en gång, är målet att Svenska Försäkringsfabriken ska fortsätta att växa rejält.

— Om tre år ska vi omsätta 150 miljoner och vara 200 anställda i Umeå, säger Mikael Elf.