Anette Npvak blir ny vd för Interactive Institute.

Anette Novak ny vd på Interactive Institute

Anette Novak blir ny vd för Interactive Institute, ett forskningsinstitut som har nära samarbete med ProcessIT Innovations och med kontor bland annat i Umeå och Piteå.

Anette Novak är en erfaren ledare med en gedigen bakgrund inom mediesektorn, bland annat som chefredaktör under några år för Norran i Skellefteå. Nu går hon vidare till vd-rollen vid Interactive Institute, ett forskningsinstitut med kontor i Umeå och Piteå samt Karlstad, Stockholm, Eskilstuna, Norrköping och Göteborg.

Själv uttrycker hon i en intervju i Computer Sweden det som att hon går från en mediebransch som har svårt för förändring till en verksamhet där människor ”omfamnar förändring”. ”Det är en glädjeexplosion”, menar hon själv.

Ögonrörelser och interaktiva skärmar

I Umeå har Interactive Institute sina lokaler på Konstnärligt campus och driver ett flertal samarbeten tillsammans med stora industrikoncerner. Ett exempel är projektet Eyecatcher där man tillsammans med ABB tagit fram en prototyp för att styra datorn med ögonrörelser och handgester.

Interactive Institute Umeå låg också bakom den digitala skärm som användas av Be Green för att visa på luftkvalitet i staden samt en interaktiv skärm för operatörer i fabriker. Umeåkontoret har även varit med och tagit fram Woodpilots, som är ett interaktivt spel på en stor skärminstallation vid Skellefteå flygplats.

Banbrytande användarupplevelser

– Interactive Institute tar fram banbrytande användarupplevelser – ett område jag länge varit närmast nördigt intresserad av. Det ska därför bli fantastiskt spännande att få vidareutveckla verksamheten tillsammans med de oerhört kompetenta medarbetarna, säger Anette Novak i ett pressmeddelande.

De senaste åren har Anette drivit egen konsultverksamhet med fokus på att stödja digitaliseringsprocesser inom medieföretag runt om i världen. Tidigare var hon chefredaktör och ansvarig utgivare på Norran i Skellefteå, där hon 2009 framgångsrikt lanserade kollaborativ journalistik som låter läsarna bli medskapare av innehållet.