ProcessIT Innovations en VINNVÄXT-vinnare

Vinnova

ProcessIT Innovations har av Vinnova utsetts till VINNVÄXT-vinnare. Syftet med programmet är att främja hållbar tillväxt i regioner genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer. Målet är att vinnarna inom loppet av tio år ska vara internationellt konkurrenskraftiga inom sina respektive områden.


Verksamhetsberättelse ProcessIT(pdf)

Omslag 2018
BoldienSurf.jpg
Bilden överst: Surfplattor i gruvbrytning är en del av Bolidens teknik för automation. Foto: Boliden/Tomas Westermark.

Gruvprojekt med 5G kan bli vinnare

2018-09-20  Projektet PIMM – digital gruvdrift kan vinna pris som Årets digitala projekt. Finalen äger rum 17 december på galan CIO Awards på Berns salonger i Stockholm.

Bland flera andra starka satsningar på nya digitala projekt har projektet PIMM, Pilot for Industrial Mobile communication in Mining, gått vidare till final på galan CIO Awards i kategorin Årets digitala projekt. PIMM har utvecklats i en av Bolidens svenska gruvor. Istället för det tidigare Wifi-nätet, som hade det kämpigt i den underjordiska miljön, provades ett 4g-nät i gruvan, till och med viss 5g-funktionalitet.

Projektet byggde och testade olika tillämpningar i det nya nätet, från uppkopplade sensorer till fjärrstyrning av hjullastare. Det hela föll väl ut och följs nu upp med nästa fas, PIMM DMA – ”Digitalized Mining Area”. Här ska prototyplösningarna från fas ett industrialiseras och göras mer robusta. I förlängningen ska marknaden ta vid och gruvorna bli mer digitala, säkra och produktiva.

RISE (Research Institutes of Sweden) leder projektet, där Boliden, Ericsson, Telia och ABB samarbetar med Volvo CE, Epiroc och Infovista. Vinnväxt-vinnaren ProcessIT Innovations har också varit med i projektet.

CIO Awards arrangeras av IDG:s CIO Sweden i samarbete med Accenture. Förutom Årets digitala projekt utser vi även Årets hållbara projekt och Årets CIO. Priserna delas ut på en gala på Berns salonger i Stockholm den 17 december. Årets konferencier är Nour El-Refai.

Här är alla finalister till Årets digitala projekt.